10 съвета за почистване на интериорните врати

юли 28, 2022Блог

Вратите в много домакинства често са пренебрагвани при планиране на почистването на дома. Може би това е така, защото по тях не се виждат прахът и мръсотията, както по обзавеждането, пода и други повърхности в интериора. Въпреки това трябва да знаете, че интериорните врати трябва да бъдат почиствани от време на време.

В тази статия сме събрали десет важни съвета как да направите това:

1. Най-често трябва да се почистват и хигиенизират дръжката на вратата и повърхността около нея. За целта можете да изберете препарат с антибактериално действие, специален спрей или дори мокри кърпички. Сле това повърхността трябва да се изплакне и подсуши с чиста кърпа – хавлиена или хартиена, по Ваш избор.
2. В горния край на рамката често се събира прах. За да го премахнете, използвайте мека, леко навлажнена кърпа, която би била по-ефективна от четката за премахване на праха у дома.
3. След това почистете рамката по цялото протежение на вратата, като премахнете всички петна и отпечатъци от пръсти. Лесно ще ги забележите, ако напръскате със спрей и след това ги забършете със суха хартиена или памучна кърпа. Също така за премахването можете да използвате кофа с топла сапунена вода и леко навлажнена къвпа, след което да подсушите.

4. Ако имате дървена лакирана врата, използвайте подходящ препарат, който има и полиращо действие. Нанесете препарата и забършете вратата по цялото й протежение, като следвате посоката на нанасяне на лака.
5. Боядисаните врати можете да почистите с помощта на топла сапунена вода и мека навлажнена кърпа или с почистващ спрей. Избършете вратата отгоре-надолу, като не забравяте и релефните части – почистете добре всички вдлъбнатини и издатини по повърхността на вратата.
6. Не забравяйте да изтъркате и тесния вътрешен ръб на интериорната врата – онази част, която не се вижда, когато вратата е затворена. Тази част от вратата може да бъде много по-мръсна, отколкото очаквате.
7. След като почистите добре интериорната врата, подсушете всички дървени части със суха мека кърпа, за да не останат петна по повърхността.
8. Металните части на вратата, като дръжката, например, също трябва да бъдат внимателно почиствани. Ако са изработени от месинг, използвайте специален препарат за почистване на месинг, който можете да намерите в магазините за битови стоки. Това ще запази метала добре изглеждащ по-дълго време.
9. Намаслявайте всяка панта на интериорната врата, когато е необходимо. Така не само ще си спестите дискомфортът от скърцането, но и вратата ви ще издържи повече време.
10. И накрая, използвайте антибактериален препарат за финално почистване на дръжката на вратата.

Следвайте горните съвети, за да почиствате всички врати в дома си и те ще бъдат блестящи, чисти и винаги ще изглеждат прекрасно, като нови!