Избор на материал за интериорни врати

авг. 8, 2022Блог

Най-често срещаните материали за изработка на интериорни врати са: MDF, ПДЧ и масивно дърво. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-долу.

Интериорни врати от MDF

Материалът MDF е изработен пресовани раздробени дървесни частици от различни видове дървесина, към които са добавени восък и гума, които служат за свързване.

MDF-ът е здрав и плътен материал за интериорни врати, като същевременно себестойността му е ниска. Това го прави предпочитан избор за изработка на врати за интериора.
Този материал е основа за изработка на повечето стандартни интериорни врати, както и на т.нар. CraftMaster врати.

Интериорни врати от HPL

HPL всъщност е пресован ламинат. Това означава, че HPL вратите са ламинатни интериорни врати. Материалът се получава под високо налягане и температура, което му дава много добри механични свойства, сред които устойчивост на вода и висока температура (до +300°C). Ламинатните врати имат и огнеупорни свойства – за пожари до ниво B1. Покритието HPL е с антигъбични и антитоксични свойства, а също така издържа и на третиране с киселина.

Интериорни врати от масивно дърво

Вътрешните врати от масивно дърво могат да бъдат изработени от различни видове дървета. Сред тях са дъб, бук, ясен, череша, орех и други издръжливи дървесни видове. Сред тях най-ценен е дъбът, който има най-добра якост, което означава, че интериорната врата, изработена от него, ще бъде не само красива, но и устойчива във времето.
Масивната дървесна е трудна за обработка и вътрешните врати, изработени от нея са панелни – крилото им е фрезовано на различни правоъгълни елементи, наречени табли. Друг недостатък на масивното дърво е високата му цена.