Как да изберете врата за килер или мокро помещение?

авг. 12, 2022Блог

Вратите за килера или мокрото помещение са добър начин да покажете индивидуалния си вкус, дори чрез най-малките елементи в интериора. А по този начин ще направите дома си наистина уникален. Преди да изберете новите врати за килера или за мокрото помещение, трябва да помислите за техния дизайн, както и за разположението им в дома ви, така че да са максимално практични и да се вписват добре в общия интериор на апартамента или къщата ви.
В повечето домове вратите за тези помещения са плъзгащи или с стандартни врати с крила.

Плъзгащи врати

Плъзгаща врата за килера ви е добро решение за малки пространства, но трябва внимателно да подберете модела, така че да е практична и удобна за ползване. Недостатък на плъзгащите врати е, че ако пространството е малко, нямате достъп до всичко вътре по едно и също време. Ако смятате да използвате и двете страни на помещението по едно и също време, вероятно стандартната двупосочна плъзгаща врата не е най-доброто решение за вас. В такъв случай трябва да помислите за друг тип плъзгаща врата или стандартна врата на панти, като при малки пространства, най-добре ще е вратата да се отваря навън.

Сгъваема врата, тип хармоника

Друг вариант за врата за килер или мокро помещение е сгъваемата врата, тип хармоника. Тя е направена от панели, монтирани на релса, които се сгъват като акордеон, когато е отворена, а в затворено положение, вратата е плоска и не отнема допълнително пространство.

Материали и модели на вратите за килера или мокрото помещение

При избора на модел на вратата за килера или мокрото помещение, трябва да се съобразите с дизайна на останалите врати в дома ви. Ако всички са еднакви, то би следвало и новите да следват същата линия. По-лесно ще е, ако имате едини или няколко водещи елемента, които акцентират останалите врати в дома ви. Така можете да заложите и на по-нестандартен модел, в който да присъства обединяващият детайл.

Основният материал за вратите на килерите и мокрите помещения е MDF. Те могат да са масивни или фурнировани, но тези материали са значително по-рядко използвани. По въпроса за начина, по който изглежда самата врата, вече споменахме, че това е нещо, което зависи от вашето желание, вкус и решенията в интериора ви. Вратата може да боядисана в различни цветове, да има фрезовани декоративни елементи и дори да е остъклена, въпреки че остъклението на вратите за килер е рядък избор от страна на клиентите.

Нестандартна визия за интериорни врати за килер или мокро помещение

Ако искате по-модерна визия на вратата за килера или за мокрото помещение, може би ще предпочетете огледални плъзгащи или стандартни врати. Те ще помогнат за визуалното разширяване на интериора, ще прикрият допълнителното помещение, а също и ще можете да използвате огледалото по предназначение.
Други нестандартни предложения за вратите за килера или мокро помещение е да не оставяте вратата едноцветна, а да направите сами или да поръчате украса за крилото. Ако предпочетете да има остъкление, красив избор биха били цветните стъкла или различна декорацията върху прозрачно или матово остъкление.