Разширяване на интериора чрез вътрешните врати

сеп. 7, 2022Блог

Когато става дума за интериорни врати, лесно е да се пренебрегне факта, че те могат да допринесат много повече за вашия дом от това да са преграда между стаите или за запазване на температурата вътре в помещенията (хладно през лятото и топло през зимата). Например, мислили сте някога как вътрешната врата може да ви помогне домът ви да изглежда по-голям?

Когато мислите как да разширите дома си, обикновено първото нещо, което ви хрумва, е ремонт – бутане или преместване на стените, затваряне или намаляване на терасата и други. Тези варианти може и да свършат работа, но освен че е скъп и времеемък процес, остава и въпросът дали ще получите разрешение за преструктуриране на сградата, особено, ако искате да премахнете носеща стена, да речем. Освен това дългите ремонти са съпроводени с много шум, който ще доведе до проблеми със съседите ви. Помислете си дали всичко това си заслужава за един кв.м повече пространство?

Ако не искате да се забърквате във всичко това и търсите алтернативен вариант, една от първите точки във вашия списък трябва да са интериорните врати. С тяхна помощ домът ви не само ще изглежда по-голям, но и разходите ви ще са ниски.

Първо, помислете за цвета на вратите. Ненатрапчивите светли цветове – светло дърво, бели крила или остъкление – са подходяща и неутрална цветова схема, които са подходящи за повечето интериори. Освен това светлината, влизаща от прозоорците, ще се отразява от вратата и ще бъде погълната от стените. За още по-добър ефект можете да боядисате стените и вътрешната врата в един и същи светъл нюанс – така ще създадете впечатление, че няма никакви прегради, което води до усещане за по-широко пространство.

Мястото на вратата също е от голямо значение за начина, по който се възприема големината на стаята. Добър избор е вътрешната врата да води в друга стая, а не директно в антрето. Например вратата на дневната да води към кухнята или към трапезарията. Така се създава илюзията за дълбока перспектива, която пък дава усещане за повече широчина. За да удвоите ефекта, можете да оставите тези врати отворени.

Трябва да имате предвид, че интериорната врата може да има и обратния ефект, а именно, да направи така, че пространството да изглежда по-малко. Понякога твърде много врати, кото водят до коридора, води до клаустрофобичното усещане за изключително тясно и малко помещение. В някои случаи, дори впечатлението е, че пространството е много по-малко, отколкото е то в действителност.

Можете да избегнете този неприятен ефект, като премахнете колкото е възможно повече от тези врати. Друг вариант е да заложите на декоративна арка, вместо вътрешна врата.

Ако имате големи френски прозорци, апартаментът ви е с южно изложение или имате изглед към голяма градина, можете да заложите на сгъваеми или плъзгащи врати, които да оставяте отворени. Когато в помещението влиза повече светлина (особено в слънчеви дни) или има изглед към градина, това създава представа за дълбочина и голямо пространство.

Когато избирате бъдещия си дом или преди да започнете ремонт, помислете как можете да използвате интериорните врати по подходящ начин, така че да вземете максимума от разположението на стаите и наличната светлина. Използвате вътрешните врати не само като практична преграда, но и като полезен инструмент за по-стилен интериор, които създава впечатление за повече пространство. Бърз и рентабилен начин за пълна промяна на дома ви.

Вижте част от вратите, които сме изработили, като кликнете на снимките в статията или посетете категорията Интериорни врати на сайта, за да витите всички наши предложения за вътрешни врати.